Hírek

Júliusi haltelepítések

Balin, jászkeszeg és háromnyaras ponty

Tájékoztatjuk a megyei horgászokat, hogy 2021. július 8-án, 12-én és 13-án sikeresen elvégeztük a tervezett állományjavító haltelepítéseket. 

Július 8-án (Csütörtök) összesen 25 000 db előnevelt korosztályú balin került a HECSMSZ halgazdálkodási hasznosítása alá tartozó zárt horgászvizekbe:

Atkai Holt-Tisza 10 000 dbMaty-éri víztározó 10 000 db és a Gyálai Holt-Tisza 5 000 db. 

 

Július 12-én (Hétfő) a maty-éri pontyhorgászok örömére 800 kg szegedi tükrös pontytelepítése történt a kora délelőtti órákban. A halak a szegedi Fehér-tó: Új-tó egységében kerültek lehalászásra, majd a HECSMSZ halszállító tehergépjárművének közreműködésével kerültek új élőhelyükre. Fogási tilalom nem került elrendelésre. A halak átlagsúlya 1,6 kg. 
 

 

Július 13-án (Kedd) a megyei folyószakaszok őshonos halállományának javítása céljából, a haltermelésben igazi kuriózumnak számító halfaj: jászkeszeg beszerzése és telepítése történt meg. A folyóvizekben előforduló jászkeszeg halgazdasági keltetése és nevelése komoly figyelmet és szaktudást igényel, tenyésztése egyenlőre nem elterjedt. Éppen ezért a piaci ellátottság viszonylag szűkös lehetőségeket kínál. Az előnevelt korosztályú jászok (5-6 cm) a bajai Megafish Kft. gazdaságából került beszerzésre. Az apró "ékszerek" egyes fajra jellemző tulajdonságai a gyakorlott szemnek már felismerhető, pl. a száj állása, mérete, farokúszó stb. 

A jászkeszeg a méret és tilalommal védett halfajok csoportjába tartozik, legkisebb kifogható mérete 20 cm, tilalmi időszaka április 15. napjától május 31. napjáig tart. Egy nap megtartható mennyisége 10 kg. 

 


A keddi telepítés során összesen 20 000 db ivadék került a Tisza és a Maros megyei szakaszaiba.

 

A telepítésekről készült fotók a GALÉRIÁBAN található.

HECSMSZ

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége