Hírek

Ivadékok vizeinkben

Tájékoztatjuk a megyei horgászokat, hogy májusban fogassüllő és kecsege ivadékok kerültek horgászvizeinkbe

2021. május 21-én és május 28-án előnevelt korosztályú ivadékok: fogassüllő és kecsege telepítését végeztük. 

Május 21-én összesen 88 ezer darab előnevelt kiváló kondícióban lévő fogassüllő ivadékok került kihelyezésre a HECSMSZ halgazdálkodása alá tartozó mentett oldali horgászvizekbe, további 20 000 db ivadék pedig az ecsegfalvi tógazdaság tavaiba került kihelyezésre továbbnevelési célból. 

 

halfaj

korosztály

fogassüllő

előnevelt ivadék

Vízterület

mennyiség 
(db)

Maty-éri víztározó

46 000

Atkai Holt-Tisza

26 000

Algyői-főcsatorna

6 000

Salakos-csatorna

10 000

 

A parányi ragadozókat az Aranykárász Bt. szarvasi nevelőtavából vásároltuk. Az ivadékokat a mérőeszközben történő egységmeghatározás után 2000 db-os kiszerelésben oxigénes dupla falú zsákokban, illetve halszállító kádban, szállítottuk új élőhelyükre. Bízunk benne hogy a héten tapasztalt igazi nyári időjárás megfelelő feltételeket biztosított az ivadékok számára. 

Május 28. napján kora reggel a megyei halőrök újra a szarvasi ivadéknevelő tógazdaságban kezdték meg munkanapjukat. A május végi telepítési terv a HECSMSZ vizek mellett, az előzetesen leadott egyesületi süllőivadék igények teljesítése volt. Sajnos a hirtelen jött jó idő, a tóban nagy mennyiségben lévő ivadékokat "megnyújtotta" és a gyengébb ivadékok, a lecsapolás következtében létrejött pillanatnyi plankton hiány miatt a kannibalizmus áldozatai lettek; ezért a 28.-ra napra tervezett HECSMSZ vizekbe szánt ivadékmennyiség nem került elszállításra. A  tagegyesületek által megrendelt ivadékmennyiségek (kivéve a Szegedi Herman Ottó HE és a Mártélyi HE vizeit) maradéktalanul kiszállításra kerültek. A pénteki napra tervezett szövetségi és elmaradt egyesületi vizekre tervezett telepítés várhatóan június 4-én kerül pótolva.


Egyesületi vizek:
 

Csongrádi Sporthorgász Környezet és Természetvédelmi Horgász Egyesület

  • Aranyszigeti víz 4000 db
  • György víz 2000 db

Maros Ponty Horgász Egyesület

  • Deszki tavak 2000 db

Szegvári Horgász Víz-és Környezetvédelmi Egyesület

  • Kurca 2000 db
  • Kórógy-éri főcsatorna 2000 db

 Tiszaszigeti Sellő Horgász Egyesület

  • Puszta tó 2000 db

 Kiszombori Sporthorgász Egyesület

  • Vályogos horgásztó  4000 db

Kisteleki Horgász Egyesület

  • Kisteleki horgásztó  4000 db

 

Mindeközben két hivatásos halőrünk Baján a Mega-Fish Kft. tógazdaságában a folyóvizek kecsegeállomány erősítése céljából vásárolt kecsege ivadékok halászatát, számolását és rakodását kísérte figyelemmel.

A HECSMSZ az idén második alkalommal végzett kecsege kihelyezést. A mai napon a Marosba 2000 db , a Tiszába 5000 db és a Hármas-Körösbe 1000 db ivadék összesen 8000 db ivadékot helyeztünk ki. A kecsegék átlagban 7 cm/egyed méretben; gyönyörű, életerős állapotban úsztak el a folyók éltető víztereibe. A kecsege hazánkban jelenleg a nem fogható fajok kategóriájába tartozik. Bízunk benne, hogy az állomány erősödésével e szabályozás változhat. 
 


A telepítésekről készült fotók a GALÉRIAban megtekinthető. 

 

HECSMSZ 

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége