Hírek

Menyhal kihelyezés történt május 8-án

Tájékoztatjuk a megyei horgászokat, hogy a HECSMSZ menyhal telepítést végzett 2021. május 8-án.

Szombaton kora reggel megkezdődött az ivadék korosztályú menyhalak halászata a bajai Mega-Fish Kft. medencéiben. Az életerős (3-5 cm/db) menyhalivadékok két szállítókádban kerültek felrakodásra, kádanként 10 - 10 ezer darab mennyiségben. Az első telepítési helyszín a szegedi Tisza folyó Foka nevezetű partszakaszán történt, a második kádban lévő ivadékok kihelyezése a makói híd lábánál, a Maros folyóba történt.

A telepítésről készült fotók a GALÉRIÁBAN megtekinthető. 

 

 

Érdekességek a menyhalról:

A menyhal tudományos nevén Lota lota, a tőkehal-alakúak rendjébe (Gadiformes) tartozó, tőkehalfélék (Lotidae) családba tartozó egyetlen olyan halfaj, amely édesvízben is előfordul.

Megjelenése (alakja, színezete) hasonlít a harcsa fajokra, azonban a legtöbb harcsa fajnak hátúszója egyetlen rövid úszó (kivéve az afrikai harcsa), míg a menyhalnak két hátúszó (egy rövid és egy hosszú) található a hátán. Az afrikai harcsa egy hosszú hátúszóval megtévesztő lehet, bár bajusz szálainak száma (8 db) elmossa a határozási kétségeket.

A különleges megjelenésű halak nyáron „nappali álmot” alszanak, szürkületkor és éjjel aktívak, ennek oka rejtőzködő életmódja. Télen, 10 °C alatti vízhőmérsékleten – a táplálékhalak után keresve – napközben is aktívak, emiatt horgászata sikeresebb lehet a téli hónapokban.


Fő tápláléka fiatal korban apró fenéklakó gerinctelenek, halivadékok, 20 cm feletti egyedek viszont már kifejlett halakat is képesek elfogyasztani, főként fenéklakó gébféléket.

Párzási időszaka kezdődhet novembertől ,egészen március végéig is elhúzódhat, ideális vízhőmérsékleti tartomány 2- 5 °C közötti érték. Ikráját kemény kavicsos, sóderes szakaszokon rakja, mely több részletben zajlik. Ikrája kezdetben lebeg, majd a kavicsos mederaljzathoz tapad.
Az ikrás 350 000 db-tól, 1 000 000 db ikrát is rakhat, egy darab ikra átmérője 1 mm.

Hidegvizű folyószakaszokon (pér-, paduc-, márna -zónákban) és mély torkolati vizekben (brakk vizek) fordul elő. Kedveli a mély, közepesen mérsékelt sodrással haladó víztömeg alatti zúgókat, kemény, köves, esetleg bedőlt fák alatti búvóhelyeket. A jó alkalmazkodó képességének köszönhetően a felmelegedő dévérzónában is megjelent.

Gazdasági és horgászati szempontból kevésbé értékes, viszont szálkamentes húsa és mája rendkívül ízletes étel is lehet. Rejtőzködő életmódja és a hideg időjárási körülmények miatt fogása nem gyakori, átlagos mérete 15- 40 cm.

Fajlagos tilalmi időszaka: nincs, kifogható legkisebb mérete: 25 cm. (naponta 3 kg tartható meg)

 

HECSMSZ

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége