Hírek

Májusi fajlagos fogási tilalmak

Hamarosan kezdetét veszi a ponty, a szürkeharcsa és a compó halfajok fajlagos tilalmi időszaka

2021-ben május 3-án 0:00 órától, azaz Hétfőtől megkezdődik a ponty, a szürkeharcsa és a compó halfajok törvényrendeletben rögzített fajlagos tilalmi időszaka. A sügér- (fogassüllő, csapósügér, kősüllő) és az egyéb folyóvízi pontyfélék (márna, paduc stb.) után a pontyok és a harcsák is hamarosan megkezdik ívási időszakukat.

Idén a tilalom első napja (május 2.) vasárnapra fog esni, ezért a tilalom kezdete (a 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet szerint) a munkaszüneti napot követő munkanap.  A ponty és a már tilalom alatt (április 15-től) álló halfajok: márna, garda, domolykó, paduc, jász-, szilvaorrú keszeg; védelme tart egészen május 31. (Hétfő), 24:00 óráig. 

A szürkeharcsa 100 cm-nél kisebb egyedeit, továbbá compót tilos kifogni június 15. (Kedd), 24:00 óráig. Az őshonos, fogható halfajok vonatkozásában - ívásuk miatt - elrendelt tilalmi időszakok sorát a kősüllő fogja zárni június 30-án (Szerda). 

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy egyes vizeken (pl. Hármas-Körös, Maros, Mártélyi-Holt-Tisza) egész évben tilos kifogni a compó és a kősüllő fajok egyedeit.

A tilalom alatt álló halfajok horgászata és kifogása tilos! 

A horgászhely, és a horgászmódszer kiválasztása során törekedni kell, hogy az íváshoz készülődő halakat lehetőleg ne zavarjuk, ne fogjuk ki! 

  FAJLAGOS TILALMI IDŐSZAKOK

 HECSMSZ

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége