Hírek

Kecsege-program az Alsó-Tisza vízgyűjtőjén

Tájékoztatjuk a tiszai horgászokat, hogy 2021. április 17-én kecsege telepítés történt a Tisza folyón és mellékvizein.

2021. április 17-én három horgászszövetség (Közép-Tisza Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, Csongrád Megyei Horgász Egyesületek Szövetsége) végzett összehangolt kecsege kihelyezést a három megyében (Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád megyék) található folyóvizekbe. 

 

Érintett folyószakaszok: 

  • Közép-Tisza - Szolnok 175 kg (KTVHESZ)
  • Hármas-Körös - Szarvas, Gyomaendrőd 200 kg (KHESZ)
  • Kettős-Körös - Békés 100 kg (KHESZ)
  • Sebes-Körös - Körösladány 50 kg (KHESZ)
  • Fehér-Körös - Gyula 50 kg (KHESZ)
  • Alsó-Tisza - Szentes 200 kg (HECSMSZ)
  • Maros - Makó 100 kg (HECSMSZ)

Összesen: 875 kg


 

Szombat kora reggel kezdődött a gyönyörű - egynyaras korosztályú - kecsegék halászata a homokményi Rideg és Rideg Fish Farm Kft. recirkulációs halgazdaságában. A halak mérete korosztályához képest nagynak számít, melyet Rideg Árpád a halgazdaság tulajdonosa azzal magyarázott, hogy a téli időszakban lévő vízhőmérséklet viszonylag magas (14-16 °C) értéke miatt a halak táplálkozása nem lassult, sőt...

A kecsege a tokfélék családjába tartozó különleges - porcos- folyami halfaj, egykor nagyon gyakori volt Magyarország folyóvizeiben. Ma már sajnos az élőhelyek átalakulása (folyószabályozások, duzzasztóművek) és a vizek ökológiai állapota (nehézfém szennyezés), továbbá az orvhalászati tevékenység veszélyezteti állományát. Magyaroszágon, állományának védelme érdekében a természetes vizeken nem horgászható halfaj, emellett országos kecsege visszatelepítési akcióterv indult 2016-ban.

Bízunk benne, hogy a 60 dkg-s átlagos egyedsúllyal, vírusmentes állományból származó kecsegék javítani fogják a folyóink kecsegeállományát.

 

 

 Fotók a telepítésről a GALÉRiA-ban
 
 
HECSMSZ

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége