Hírek

Miniszteri üdvözlet a horgászoknak

 Dr Nagy István agrárminiszter horgászoknak írott ünnepi üzenete

Tisztelt Horgásztársak!
 
A horgászat megkerülhetetlen része hazánk történelmének és kultúrájának, de nemcsak múltja jelentős, hiszen ma is meghatározó szerepet tölt be a társadalmunkban. A horgászszenvedély tömegeket ejt rabul, idén szeptemberig a horgászszervezetek nyilvántartása szerint mintegy 700 ezren váltották ki engedélyüket. A regisztrált horgászok száma 135 ezer fővel több, mint egy évvel ezelőtt.
 
Örvendetes, hogy az utóbbi öt évben folyamatosan és látványosan bővült a magyar horgásztársadalom, és hogy köztük egyre több a hölgy és a gyermek. A horgászok egyre gyarapodó közössége tehát igazán megérdemli a kiemelt figyelmet és a szakmai támogatást, illetve anyagi segítséget.
 
Magyarország legnagyobb civil társadalmi szervezete a Magyar Országos Horgász Szövetség. Munkájuk rendkívül fontos számunkra, ezért az utóbbi években igyekeztünk bővíteni a mozgásterüket. Ennek eredménye, hogy a jövőben új pályázati-, illetve normatív alapú horgászszervezeti támogatások váltak bevezethetővé. Ez az 1 milliárd Ft-ot is meghaladó forrás új távlatokat nyithat, hiszen minden olyan horgászszervezet részesülhet belőle, amely mögött valódi teljesítmény van, valamint törvényesen és átláthatóan működik.
 
Hazánkban mintegy 2200 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület található, ezek döntő többsége a halgazdálkodásra jogosult MOHOSZ szervezeti rendszerébe tartozik. Ez az a terület, ahol a legnagyobb a lemaradás, a korábbi évtizedekben leromlott horgászhelyek infrastruktúráját – a hazai és nemzetközi turizmus érdekében is – fejleszteni kell. Ezért is támogatjuk a MOHOSZ célkitűzését, hogy az Országos Horgászati Hálózati Program részeként komplex horgászati szolgáltatási és horgászturisztikai fejlesztési pontok jöhessenek létre.
 
Az Agrárminisztérium a jövőben is kiemelt feladatának tekinti a horgászok életének könnyítését, így támogatjuk a rendszer digitalizációjának folytatását, a horgászokmányok online vásárlási folyamatának egyszerűsítését és az ehhez szükséges eszközpark bővítését is.
 
Az Országgyűlés által nemrég megszavazott ágazati törvény aktuális módosítása – ami a MOHOSZ javaslatait is tartalmazza - segíti, hogy megvalósítsuk a jogszabályi háttér korszerűsítését, melynek eredményeként 2021-től évekre előre tervezhető halgazdálkodási környezet lesz kialakítható.
 
Bízom benne, hogy a javuló körülményeknek és a folyamatosan bővülő lehetőségeknek köszönhetően egyre többen csatlakoznak a horgásztársadalomhoz!
 
Áldott, békés ünnepeket kívánok, továbbá jó egészséget Önöknek és családjuknak!
 
 
Dr. Nagy István
agrárminiszter

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége