Hírek

XX. Csónakos Pergető Országos Bajnokság: Alsó-Tisza

Augusztus közepén (14.-16.) a HECSMSZ kezelésében lévő szegedi Tisza szakaszon került lebonyolításra a XX. Csónakos Pergető Országos Bajnokságának első három fordulója.

Az OB bázisa a szegedi Partfürdő volt. A résztvevők többsége itt bérelt szállást, itt kerülhettek vízre a pergető hajók, itt tartották a hivatalos eseményeket (megnyitót, tájékoztatókat és eredményhirdetést) itt tartózkodott a versenybizottság és az étkezések helyszíne is a Partfürdő volt.

A nívós pergető horgászversenyen összesen 29 páros indult. A versenypálya közel 10 km volt, a 165,5 fkm -től (Ószentiváni-csatorna befolyó) - 173,6 fkm -ig (Belvárosi híd) került kitűzésre.

A Röszkei Horgász Egyesület vállalta a rendező szervezet szerepét, de természetesen a HECSMSZ halőri csapata is aktív résztvevője volt az esemény zavartalan lebonyolításának.

Az edzés napok után esővel induló péntek reggelén Mészöly Sándor szövetségikapitány és Láda Gáspár MOHOSZ alelnök, HECSMSZ ügyvezető nyitotta meg a versenyt.

  • I. forduló: Az egyre erősödő eső a halfogást és a mérlegelést is megnehezítette, de akadtak szép halak; javarészt süllők (összesen 94 db hal, legnagyobb hal 82 cm szürkeharcsa volt).
  • II. forduló: Már igazi nyári időjárásban zajlott. Szombaton összesen 71 db ragadozó lett mérlegelve, aznap a leghosszabb ragadozó egy fogassüllő volt (66 cm).
  • III. forduló: Vasárnap összesen 63 db hal került mérlegelésre, legnagyobb hal ugyancsak egy szürkeharcsa volt 91 cm.

Az értékelésben a szabályoknak megfelelően fogott és tökéletes állapotban tartott ragadozó halak (csuka, harcsa, balin, süllő, kősüllő, domolykó, jászkeszeg, sügér, feketesügér) orrcsúcstól a farokúszó végig cm-ben mért hosszának a négyzetre emelt értéke adja a halak pontértékét (a duó két versenyzője által fogott halak pontértéke összeadódik). A halak hosszának mérésekor, minden megkezdett cm számít. (Pl.: 65.7 cm-es halat 66 cm-esként ként kell figyelembe venni, és 66X 66 =4356 pontot kap. A 65,1 cm-es halat szintén 66 cm- esként kell regisztrálni, és 66X66=4356 pontot kap.
(Csónakos Pergető Versenyszabályzat)

 

 

A bajnokság során a versenyzők ízelítőt kaphattak az alsó-Tisza színes ragadozó állományából. A könnyű pergető felszerelésekkel a három forduló során kifogott 228 darabos össz zsákmányt főleg a süllők, kősüllők, balinok és a harcsák adták, de akadt horogra csuka és csapósügér is. Gyors mérés és fotózás után minden megfogott hal visszaengedésre került a Tiszába.

 

 

Eredmények a fordulók során szerzett helyezési számok tükrében:

  

 

GALÉRIA

 

HECSMSZ

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége