Hírek

Tavaszi haltelepítések összefoglalója

Minden évben az előnevelt ragadozó ivadék kihelyezésével zárul a tavaszi, egyben az első félévi telepítések sora.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének kilenc vízterületén az elmúlt féléves időszakban 35 napon 92 alkalommal zajlott haltelepítés, amelynek össz értéke eddig meghaladta a 102 millió forintot, amelyből az állami támogatással történt rendkívüli intervenciós pontytelepítés értéke 41 millió forint volt.

A kihelyezett halak faj szerinti megoszlása változatos képet mutat. A szövetség által telepített kilenc halfaj között a békés és ragadozó fajok egyaránt képviseltetik magukat. Az előbbiek közül kiemelkedő a ponty telepítés mértéke, de keszegfélék és kecsege is került vizeinkbe. A ragadozók közül harcsa, süllő, csuka, balin, menyhal és csapósügér kihelyezése történt.

 

A sort még január 20-án keszeg telepítés nyitotta, majd a horgász újév (február 1.) alkalmából háromnyaras ponty folytatta. Márciusban és áprilisban zajlott az ivadék és növendékpontyok és harcsák szállítása, miközben havonta ismétlődtek a méretes ponty telepítések. A tavasz második felében a főszerep az előnevelt korosztályú halak kihelyezésének jutott.

Amint látható a korosztályok tekintetében is színes a kép, hiszen az eddig kihelyezett pontyok összes 103.716 kg-os (1037 mázsa) mennyiségén belül a 62 mázsa egynyaras, 219 mázsa kétnyaras, 740 mázsa háromnyaras és 15 mázsa extra méretű  ponty került telepítésre. Az egynyarasok átlagos mérete 10 dkg, a kétnyarasoké 45 dkg, a háromnyarasoké 1,5-2 kg, míg az extra méretű anyák 10 -17 kg közöttiek voltak. A keszegek esetében is történt egynyaras és ivarérett állomány telepítése, míg a kecsegék 12 cm-esek és előnevelt korúak voltak.

A ragadozók esetében a nagy egyedszámot biztosító előnevelt ivadék kihelyezése került előtérbe, ezek összes darabszáma  556.000 db. Az első félévben ez alól egyedül a harcsa jelentett kivételt, ugyanis a folyóinkba a kora tavaszi időszakban egynyaras korban 4.336 kg összsúlyban került telepítésre.

Az év második felében tovább folyik majd a hozzávetőlegesen havonként ismétlődő háromnyaras ponty telepítés. Az őszi időszakban pedig a pontyok mellett keszegfélék és egynyaras ragadozók, elsősorban süllő és balin kihelyezésére is sor kerül majd. 

 

 

HECSMSZ

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége