Hírek

Pünkösd hétvégéjén vége a pontytilalomnak

Május 29-én éjfélkor véget ér a ponty fajlagos tilalmi ideje, így 30-án nulla órától, tehát szombat hajnaltól mindenütt lehet pontyra horgászni.

 

A 2020. évi horgászszezonban a ponty fajlagos tilalmi időszaka két nappal később kezdődött és két nappal korábban végződik majd. Ennek oka a naptár sajátosságaiban keresendő. Az eltéréshez a vonatkozó halgazdálkodási jogszabály ad rendeleti hátteret.

A halak fajlagos időszakát meghatározó halgazdálkodási jogszabály, a  133/2013. (XII.29.) VM rendelet 28.§. 8. bekezdése szerint:

"A 9. mellékletben megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap nulla órakor kezdődnek és az utolsó nap huszonnegyedik órájában végződnek. Ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik."

A ponty a tilalom kezdete május 2. - idén szombatra esett, ami munkaszüneti nap, így a tilalom első napja május 4-e hétfő lett.

A ponty, a márna és a fogási védettség alatt álló keszegfélék (garda, jász, szilvaorrú, domolykó, paduc) vonatkozásában a tilalom utolsó napja május 31. vasárnap, ami 2020-ban munkaszüneti nap, így

 

az idén a ponty tilalom május 29-én - pénteken - 24:00 órakor ér végett.

 

Továbbra is tilalom védi :

  •  szürkeharcsa 1 méternél kisebb egyedét    (június 15-ig),
  •  compó                                                      (június 15-ig)
  •  kősüllő                                                     (június 30-ig)

 

 

TILALMI IDŐSZAKOK ÉS MÉRETKORLÁTOZÁSOK

 

 

HECSMSZ

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége