Hírek

Kapitális tükrösök érkeztek

2020. április 16-án EXTRA (10+) méretű pontyok telepítése történt zárt vizeinkbe.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége tájékoztatja a horgásztársakat, hogy 2020. április 16-án 132 db, mintegy 1510 kg össztömegű egészséges, ikrával telt szegedi tükrös pontyot teleptett zárt horgászvizeibe.

A 10 kg feletti - átlagban 13,05 kg - egyedsúllyal rendelkező tükrös pontyok a szegedi Fehértó tórendszeréből származnak, a Szeged-Fish Kft. szaporítási célból tartott anyahal állományának egy részét képezték. Értékesítésük oka, hogy a halak ereje és hatalmas testmérete a mesterséges szaporításuk során már problémát, fizikai nehézséget okozott.

A halakról röviden,

Származási hely: Szeged-Fish Kft. (szegedi Fehértói tavak)

  • fajta: szegedi tükörponty

A Fehér-tó és szikes területe az ország egyik legrégebbi (1936) védett természeti területe, 1939-től a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet kiemelt része. 

 

"A tórendszer a Pusztaszeri Tájvédelmi körzet részeként a NATURA 2000 hatálya alá tartozik, ezen belül a Fehértói tavak nagy részére a vizes élőhelyeket szabályozó Ramsari Szerződés előírásai is vonatkoznak. A természetvédelmi területként is funkcionáló halastavakat bel- és külföldi “természetbarátok”, hivatásos és amatőr ornitológusok, valamint természetfotósok rendszeresen felkeresik" 
forrás: Szeged-Fish Kft.

A szegedi tükrös ponty mint tájfajta genetikai megőrzése közös célunk, emellett horgászati szempontból is értékes.

Zárt horgászvizeink:

  • Atkai Holt-Tisza - mely ugyancsak a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet része,  
  • Maty-éri víztározó és horgászverseny pálya és a
  • Gyálai Holt-Tisza (Lisztes és Görbe-Sárgás szakasz)

ideális élőhelyet kínálnak a "kiöregedett" anyahalaknak, melyek között számos 15 sőt 18 kg feletti példány is kihelyezésre került.

 

 

A növekedés, vagy az esetleges fogyás vizsgálatának céljából, a HECSMSZ munkatársai egyedi azonosítóval, haljellel látták el az összes kihelyezett anyát. Kérjük a horgásztársakat az érintett halak kifogását követően azt fotóval dokumentálják, a jelet ne távolítsák el visszaengedés előtt. 

 

 

halfaj

korosztály

ponty

EXTRA
10+

Vízterület

mennyiség 
(db)

Maty-éri víztározó

25

Gyálai Holt-Tisza
LISZTES

20 

Gyálai Holt-Tisza
GÖRBE-SÁRGÁS

20 

Atkai Holt-Tisza

67 


Összesen:
   132 db

A telepítésekről és a halak jelöléséről videófelvételek is készültek, mely a PECATÚRA horgászmagazin  és a Szegedi Városi TV adásaiban lesznek megtekinthetők!

GALÉRIA

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége