Hírek

Új eszközök a vízparti környezet megóvására, karbantartására

Nagy értékű gépekkel bővült a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségénél eddig hadrendbe állított technikai eszközök köre.

A Halgazdálkodásról és a halvédelméről szóló törvény és végrehajtási rendelete valamint a MOHOSZ  Agrárminisztériummal kötött közfeladat-ellátási szerződése a halgazdálkodási hasznosító feladatai között rögzíti a vízterületek természetes partszakaszainak megőrzését, fenntartását. A MOHOSZ mint a közfeladatok ellátására kötelezett szervezet, a részére jogszabályban biztosított pénzügyi forrásokból e feladatok tagszövetségi ellátására támogatási rendszert hozott létre.  A kilenc önálló pénzügyii alap egyike a 2019. végén meghirdetett Halgazdálkodást Támogató Eszközbeszerzési Alap, amely a  vízparti természeti környezet fenntartását elősegítő technikai eszközök beszerzésének lehetőségét biztosította a tagszervezetek részére. A pályázat fűkaszák és kaszálógépek, mulcsozók és aprítógépek, ágvágók és láncfűrészek beszerzését támogatta.

A Szövetségnél eddig hadrendbe állított eszközök a következőkkel egészültek ki:

  • nagy teljesítményű bozótirtó kistraktor  -  AS 1040YAK4WD
  • bozótkasza  -  Husqvarna 545 RX
  • motorfűrész -  Husqvarna 545

A bozótirtó és mulcsozó kis traktor állandó összkerék meghajtású, de beépített differenciálzár valamint a speciális mintázatú gumiabroncsok is biztosítják a kitűnő kapaszkodóképességétó és biztos haladást akár extrém nehéz körülmények között is. Az alacsonyan lévő súlypontjának és szélességének köszönhetően annyira stabil, hogy szinte fölboríthatatlan de mégis ellátták bukócsővel, így garantáltan védő a vezetőjét, ha mégis olyan lejtőre menne, ami már meghaladja a gép képességeit. A 100 cm széles vágómű a gép baloldalán a gép mellé kinyúlik, így falak, kerítések, korlátok mellet is precízen történik a vágás. Egy ilyen géppel nagy bozótirtását, karbantartását lehet gyorsan, hatékonyan, gazdaságosan elvégezni.

Az új eszközök összes beszerzési értéke meghaladta a 7 millió forintot, de a kis  traktort  70 %-os támogatási intenzitással, míg a fűkaszákat és a motor fűrészt 50 % önerő befizetésével sikerült a program keretében beszerezni.

Új eszközeink további lendületet adnak majd a HECSMSZ vízterületein  korábban megkezdett partrendezéseknek a Görbén,  Sárgáson,  Maty-éren, Körtvélyesen.  Tovább folyhat és bővülhet a munka, a megközelítő  utak fenntartása, és az új horgászhelyek kialakítása.

 

 HECSMSZ

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége