Hírek

HECSMSZ területi jegy árak és horgászrendi változások 2020-ban

Új elemek, új vermelőhelyek, árváltozások.

 
A HECSMSZ 2020-as horgászrendjének és a szövetségi vízterületek jegyárainak kialakítását megelőzően széles körű régiós egyeztetés zajlott Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye horgászszövetségei részvételével. Az értekezleten egyeztetett kérdéseken túl a HECSMSZ Intéző Bizottsága a megyei horgászok körében felmerült kérdéseket is megvitatta és igyekezett horgászbarát döntéseket hozni, szemelőt tartva a vonatkozó jogszabályi környezetet, az őshonos halállomány védelmét, a halgazdálkodás és halőrzés hatékony teljesítésének szempontjait is.

A horgászrend véglegesítése során a vermelési időszak meghatározása a változó éghajlati viszonyokhoz igazodóan, míg a vermelőhelyeken való horgászati szabályok kialakítása, így a parti horgászat lehetőségének megteremtése a horgászok igényének figyelembevételével került meghatározásra.

A napi nemes hal fogási kvóta minden HECSMSZ vízre egységesen került kialakításra, mely a zárt vizek esetében emelkedést, a Tisza és mellékvizei esetében csökkenést eredményezett, míg az éves  kvóta a zárt vizekre megmaradt (50 db/év közte fajonként 30 db), míg Tisza és mellékvizei esetében (100 db/év közte fajonként 40 db) emelkedett.

A régiós egyeztetés eredményeként új horgászrendi elem, hogy a fogassüllő legkisebb kifogható mérete 40 cm.

 

Általános minden vízterületre vonatkozó rendelkezések:

  • Felnőtt horgász napi kvótája: a darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból naponta fajonként 2 darab, összesen 3 darab, tartható meg. A naponta megtartható összes őshonos halfajok mennyisége felnőtt horgász esetében 15 kg.
  • Felnőtt horgász éves kvótája: az éves területi jegy hatályát veszti, így további horgászatra nem jogosít, amennyiben a horgász megtartotta a területi jegyében meghatározott darabszám-korlátozás alá eső halfajok és amur összes darabszámát.
  • Aki az Atkai-holtágra, Maty-érre, Lisztesre és Sárgás-Görbére váltott éves jegyével elérte az egy halfajra vonatkozó éves kvótát (felnőtt 30 db), újabb 30 darab elvitelére jogosító kiegészítő jegyet válthat. Ez a kiegészítő jegy az alapjegyhez csak egyszer váltható meg.
  • Ifjúsági és Gyermek jeggyel a HECSMSZ vízterületein bármely engedélyezett horgászmódszerrel egy darab, egy horoggal (egy csalival vagy műcsalival) szerelt készséggel, darabszám-korlátozás alá eső halakból vagy amurból napi 1 darab, keszegfélékből és ezüstkárászból összesen naponta 3 kg, évente darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból összesen 15 darab, ebből fajonként maximum 5 darab tartható meg. A naponta megtartható összes őshonos halfajok mennyisége 8 kg.
  • Kedvezményes jeggyel a HECSMSZ vízterületein bármely engedélyezett horgászmódszerrel egy darab, egy horoggal (egy csalival vagy műcsalival) szerelt készséggel, darabszám-korlátozás alá eső halakból vagy amurból napi 1 darab, keszegfélékből és ezüstkárászból összesen napi 3 kg, évente darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból összesen 30 darab, ebből fajonként maximum 15 darab tartható meg. A naponta megtartható összes őshonos halfajok mennyisége 8 kg.
  • A horgász felel az általa elfoglalt horgászhelyért, és felelőséggel tartozik az ott történt szabálytalanságokért is. A horgászat megkezdése előtt meg kell győződnie arról, hogy van-e ott más személytől származó haltartó, esetleg bevetett készség. Ezek feltalálása esetén a hely elfoglalásakor értesíteni kell a halőrt, vagy a rendőrhatóságot. Amennyiben ezt elmulasztja, az ellenőrzésre feljogosított személy úgy jár el, mintha az ott lévő tárgyak és a halak a horgász tulajdonát képezné. 

3. Maty-éri víztározó horgászrendje

 3.3. Egyéb előírások:

Tilos főzsinórként fonott zsinórt használni, naponként 1 kg-nál több etetőanyagot bejuttatni, lékből horgászni, csónakot használni, egyéni horgászállást (stéget) létesíteni, horgászhelyet, etetett helyet megjelölni.

2. Atkai- és a 4. Gyálai Holt-Tisza horgászrendje

 2.3. (4.2.) Egyéb előírások:

  • Időszakosan vízre bocsájtott csónak esetében Csónakos kiegészítő napijegy váltása kötelező. 

5. Tisza-folyó és mellékvizei Csongrád megye

 5.3. Kijelölt vermelőhely, ahol december 01. és március 14. között minden horgászati tevékenység tilos:

  • 254 – 258 fkm

 5.4. Kijelölt vermelőhelyek, ahol december 01. és március 14. között csónakból horgászni tilos:

  • 246 – 247 fkm (csongrádi szakasz)
  • 236 – 237,5 fkm (szentesi szakasz) ÚJ!
  • 198 – 199 fkm (hódmezővásárhelyi szakasz)
  • 192,1 – 191,7 fkm (algyői vasúti híd – 47 sz. közúti híd, felfelé és lefelé 100-100 m)
  • 177,8 – 177 fkm (tápéi komplejáró – Maros torkolat) ÚJ!
  • 174,75 – 173,6 fkm (Bertalan híd – Belvárosi híd)

 5.5. Egyéb előírások 

  • Felnőtt horgász a darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból naponta fajonként 2 darabot, összesen 3 darabot, az éves jeggyel évente 100 db-ot, ebből fajonként 40 darabot, továbbá keszegfélékből és ezüstkárászból összesen naponta 10 kg-ot tarthat meg.
  • Tilos harcsára horgászni és harcsát megtartani december 01. és március 14. között.

(kivonat a 2020. évi Egységes Horgászrendből)

 

 A HECSMSZ 2020. évi Egységes Horgászrendje kis füzet formájában ez évben is minden területi jegyhez kiadásra kerül. A jegy tulajdonosának a horgászrendet annak elolvasása után alá kell írnia a hátoldalon, jegye csak aláírás után válik érvényessé.

 

A 2020. évi Egységes Horgászrend ITT OLVASHATÓ!

 

 

A területi jegyárak meghatározásánál továbbra is prioritást élvezett a gyermek és ifjúsági korosztály, így a részükre elérhető három jegy közül  az 1 000 Ft-os úszós gyermek és az 5 000 Ft-os gyermek és ifjúsági jegy ára nem változott, míg az egy botos kedvezményezett jegy ára (16 000 Ft) ezer forinttal nőtt.

A felnőtt jegyek esetében kiemelt szempont volt a régiós egyeztetés eredménye.

Ennek tükrében született meg az egységes 3 000 Ft-os napi jegy ár és lett 2 500 Ft a turista napijegy ára.

A dél-kelet alföldi régióban alkalmazott természetes vízi jegyek árához igazodva 25 000 Ft-ra módosul a Tisza és mellékvizeinek éves területi jegye és ezzel párhuzamosan 18 000 Ft lett a Marost, Köröst, Körtvélyest, Akolszöget és Algyői főcsatornát is magába foglaló természetes vízi részleges jegy ára.

A Gyálaréti holtágra szóló éves jegyek ára a terület feltárásával, a gyarapodó horgászhelyek és javuló horgászati lehetőségekkel összhangban emelkedett.

Nem változott ugyanakkor az Atkai és a Maty-éri éves területi engedély ára.

A HECSMSZ által kezelt kilenc vízterületre, összességében mintegy 3 100 ha vízterületre érvényes ÖSSZEVONT területi jegy ára  némi árcsökkentés eredményeként 49 000 Ft-ban került megállapításra.


  

A területi jegyek árai és típusai ITT OLVASHATÓ!

 

 

HECSMSZ

 

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége