Hírek

Az elmúlt horgászszezon halőri szemmel

A HECSMSZ halőri csoportja december közepén értékelte 2019 évi tevékenységét.

A HECSMSZ halőri csoportja 2016. január 1-ig 3 fős volt, de a természetes vizek horgászkézbe kerülését követően folyamatosan bővülve jelenleg 11 főből áll. Közülük négy fő részmunkaidős foglalkoztatás keretében végzi feladatait.

A csapat tagjai rugalmas munkaidő beosztásban dolgoznak. Tevékenységüket jelenleg 24 fő megbízással rendelkező társadalmi halőr segíti.

A főállású és a társadalmi munkában halőrzést vállalók a legjobb tudásuk szerint, odaadóan végzik feladatukat.

A halőri csoport feladatai túlmutatnak a szó szoros értelmében vett halőrzésen. Tevékenységüket az alábbiak szerint összegezhetjük

  • egyéni illetve közös szolgálatban végzett halőri tevékenység,
  • kapcsolattartás, munkakoordináció a társadalmi halőrökkel, rendőri szervekkel,
  • eszközök, hajók, járművek üzemeltetése, karbantartása,
  • szövetségi objektumok (halőrház, vendégház, kikötők) felügyelete, karbantartása,
  • vízpartok, horgászhelyek karbantartása,
  • területi jegyek, csónakengedélyek értékesítés,
  • kormorán riasztás és gyérítés,
  • versenyek biztosítása, szövetségi versenyek lebonyolításában való részvétel,
  • haltelepítések felügyelete, halátvétel, halszállítmányok kísérés,
  • állománymentő és szelektáló halászat lebonyolítása, felügyelete,
  • horgászvizsgáztatás,
  • adminisztrációs feladatok.

A 2018. évi halőri munka értékelését követően döntés született arról, hogy stratégiaváltásra van szükség a halőrzés hatékonyabbá tétele érdekében.

Ezért a 2019-es halőrzési feladatok meghatározásánál prioritást élvezett a vízpartról távozó horgászok okmányainak és gépjárműveinek, csomagjainak átvizsgálása, kiemelt figyelmet fordítva a fogási naplóba be nem írt halak felkutatására. 

A Vízirendészettel kötött együttműködést az előre tervezett közös akciók számának növelésével, azok időpontjait a legnagyobb horgász látogatottsághoz, és a horgászat befejezési idejéhez igazítva sikerült konkrétabbá és célirányosabbá tenni. A közös szolgálatok ellátásakor a horgászati jogsértések elkövetőivel szemben elsősorban a halőrök jártak el, mivel szabályszegés észlelése esetén a horgász okmány elvételét a Vízirendészet  csak bűncselekmény esetén végzi.

A Vízirendészet és a halőri csapat közötti kiváló együttműködés eredményeként közösen adott 48 szolgálat közül 16 hétvégére esett, 4 alkalommal pedig a Tisza-folyó teljes megyei szakaszának végig ellenőrzése történt meg. 21 esetben zajlott átfogó gépjármű ellenőrzés, melyek során 7 esetben a csomagok közül került elő az elrejtett hal. A közös szolgálatok eredményeként 32 horgászati jogsértés miatt készült feljelentés. A Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség állományával 4 esetben zajlott közös akció szolgálat a Maroson Nagylaktól Makóig. A közös munka eredményeként 1 feljelentés készült.

 

Az új stratégiai elemek alkalmazásának is köszönhetően a HECSMSZ halőri csoportja a 2019-ben majdnem megduplázta az előző évi feljelentéseinek a számát. Míg 2018-ban 58 feljelentést készítettek, addig 2019-ben 106 horgászati jogsértést derítettek fel.

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége