Hírek

Fajlagos halfogási tilalmi idők 2019. május 2-től

Ma május 2-án 0:00 órakor elkezdődött a pontyszürkeharcsacompó halfajok fogásának fajlagos tilalmi ideje.

A kifogási (elvitele) tilalom a ponty esetében május 31-én 24:00 óráig, a harcsa és a compó vonatkozásában június 15-én 24:00 óráig marad érvényben.

compó
(A fénykép Dr. Harka Ákos felvétele)

 

ponty
(A fénykép Dr. Harka Ákos felvétele)

szürkeharcsa
(A fénykép Dr. Harka Ákos felvétele)

A hatályos jogszabály (133/2013. VM rendelet) szerint a ponty, a compó és a harcsa fajlagos tilalmi ideje ebben az évben május 2-án (csütörtökön) 0:00 órakor kezdődik. A ponty fajlagos tilalmi ideje május 31-én (pénteken) 24:00 végződik, míg a compó és a harcsa kifogása egészen június 14-e (péntek) 24:00 óráig tilos!

A HECSMSZ tájékoztatja a horgászokat, hogy május 31-ig még tart a garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna fajlagos tilalmi ideje is.

Fontos egyes ragadozó halfajok: balin, fogassüllő, sügér április 30-tól újra kifoghatóak. A süllő horgászata alatt nem szabad elfelejteni, hogy a kősüllő egészen június 28-ig védelmezett, így a most tilalom alá vont halfajokon kívül ezen halfajok kifogása is továbbra is tilos!

Fogassüllő, kősűllő  legegyszerűbb határozó bélyegei

  fogassüllő  kősüllő
ebfogak van nincs
szájnyílás szem mögé érő szem középig érő
oldalmintázat Zöldesszürke szabálytalan alakú és elrendeződésű sötét harántsávok  zöldesszürke határozottabb alakú és elrendeződésű sötét harántsávok 
testforma erőssen megnyúlt oldalról lapított megnyúlt oldalról lapított

Tapasztalatlan horgász a halak egyes csíkozottsága miatt összekeverheti a csapósügérrel a fent említett fajokat. A csapósügér háta azonban magasabb, első hátúszóján nagyobb fekete folt található.

A HECSMSZ felhívja a horgászok figyelmét, hogy a  hatályos jogszabály értelmében a fajlagos fogási tilalmi idő alá tartozó halakat, valamint amely fajoknak a beazonosítása a horgász számára nem egyértelmű, kifogás esetén, a fogást követően haladéktalanul és kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe, akkor is, ha sérült, beteg vagy elpusztult!

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége