Hírek

Tavaszi halasítás, áradó vizekben

Az év első igazi tavaszi napjaiban halasítás történt az Alsó-Tisza ponty állománypótlásának érdekében. A folyó mellett Atka és Gyála is halasodott.

A márciusi árhullám levonulásának következtében a Tisza vízállását - szegedi vízmérce szerint - majd 600 cm-re emelte; emiatt a folyómenti hullámtér alacsony területein (erdők, gyepek, mocsarak) megjelent a beáramló víz.

Az Alsó-Tisza hajdan leválasztott kanyarulatai, (Csongrád megyei viszonylatban: Akolszög, Mártély, Körtvélyes) és az egyes hullámtéren található egykori kubikok is csatlakoztak a folyó vízhálózatához.

 

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének tavaszi halállomány-pótlási tervében a Tisza folyó is szerepel.  A megváltozott vízállás, (mely tulajdonságai a főmederben: nagy vízhozam 1200+ m3/s, hordalékos víz) nem kifejezetten kedveznek a tavi körülményekhez szokott halaknak. Valószínűsíthető, hogy a kihelyezett halak a húzós vízben kilométereket is sodródnak.

Emiatt a szövetség szakemberei a telepítést - megközelítési okok miatt is - a mártélyi folyószakaszra tervezték, ami 29-én és 3-án meg is valósult. A várható hóolvadásból származó árhullám a jelenlegi vízállást megfogja emelni, majd a levonulást követő apadásban a halak megmozdulhatnak a főmeder irányában.

 

 

A halak első szállítmánya március 29-én 24 q mennyiségben került kihelyezésre, növendék korosztályban. Április 3.-án délután további  27 q egynyaras és túlsúlyban kétnyaras egyedek utaztak a szövetségek tógazdaságából, Ecsegfalváról.

 

 

2018. március 29-én és április 3-án összesen  51 q ponty került a kisvízi medréből kilépett Tisza folyóban.

 

Április 3-án halasodott a HECSMSZ zárt vizei is az Atkai-holtág: 40 q, a Gyálaréti-holtág 26 q hallal gyarapodott.

Fotók a telepítésről a Képgalériában megtekinthetők.

HECSMSZ

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége