Hírek

25. FeHoVa

A hétvégén lezajlott a jubileumi 25. Fegyver, Horgász, Vadász kiállítás Budapesten.

 

Az eseményen számos horgász-vadász program mellett, részt vettek Kárpát-medence vadászati szereplői, kisebb számban a horgászsport képviselői, cégek, márkák, nem utolsó sorban a magyar horgászat országos szervezetei.

Az ünnepélyes megnyitón - február 15.-én - beszédet mondott Semjén Zsolt (miniszterelnök-helyettes), Fazekas Mihály (földművelésügyi miniszter), Nyitray Zsolt (stratégai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott) és Szűcs Lajos a MOHOSZ elnöke is.

Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke beszéde elején felsorolta azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt évben elértek. Az első ilyen a fegyvertörvény ésszerűsítése, a bürokrácia csökkentése.
Az OMVV elnöke beszélt, továbbá a sikeres megállapodás kötésekről több szakmai szervezettel, és számos minisztériummal, aminek köszönhetően a vadászokról nem lehet a vadászok nélkül dönteni. Semjén külön kiemelte a természetvédelemmel kötött megállapodást, majd hozzátette: ugyancsak nagy siker, hogy minden természetes víz a horgászok kezébe került, a húscélú ipari halászatot ezeken a területeken beszüntették.

Fazekas Sándor, a földművelésügyi miniszter számadást adott a 2010 és 2018 közötti időszakról. “Az erdők jó állapotban vannak, erdeink gyarapodtak, és a vadállományra is büszkék lehetünk”

Nyitrai Zsolt, a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) közösen elért sikerek között említette például az új halgazdálkodási törvény megalkotását, és megjegyezte, hogy a közös munka és az együttgondolkodás teremtett alapot a párbeszéd folytatására. 
Online kérdőívben várja a kormány a horgászok véleményét a horgászat jövőjének kormányzati elképzeléseiről, javaslatairól. A horgaszokert.kormany.hu lapon 6 kérdés támogatását vagy elutasítását lehet jelezni, köztük egyebek mellett azt, hogy induljon-e program a magyarországi vizek halgazdagságának visszanyerésére, kapjanak-e kiemelt állami támogatást a horgász szervezetek, vezessék-e be az egységes “magyar horgászkártyát”, vagy, hogy szigorítsák-e a büntetési tételeket. A kérdőíveket március 8-ig lehet kitölteni. 

Szűcs Lajos a MOHOSZ elnöke fontos bejelentést tett beszédében, miszerint kormánydöntés született arról, hogy az OMVK-hoz hasonlóan a horgász szervezetek is új lehetőséget kapnak a terveik megvalósításához.
Az állami horgászjegyekből származó bevételek ugyanis mostantól a MOHOSZ-nál maradnak. E többlet bevétel elősegíti a horgászat-fejlesztő programok elindítását, melyek középpontjában a régóta tervezett infrastruktúra fejlesztés áll. 

“444 128 fő regisztrált horgászból állunk, több tízezer gyermek van a soraink között, 600 hivatalos halőrrel, és 1000 társadalmi megbízású kollégával látjuk el a munkánkat”.

Szűcs Lajos mindezek mellett beszélt arról is, hogy a MOHOSZ ma Magyarországon a legnagyobb létszámú civil szervezetét alkotja, másfél év alatt több tízezer fővel nőt a taglétszám.

" Bő egy év alatt több tízezer regisztrált fővel többen lettünk, s ez a tény a rendszer kifehérítésének és a lehetőségek kibővülésének az együttes eredménye."

Emellett a közelmúltban kötöttek megállapodást a rendőrséggel, és hasonlót terveznek a vízügyi igazgatóságokkal is. Az egyik legnagyobb eredménynek pedig az élő hal áfacsökkentést nevezte.

Szűcs Lajos beszéde

HECSMSZ

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége