Hírek

2018-ban jelentős átalakítások kezdődnek meg a Maty-éri víztározón.

Korábbi írásunkban már szó volt a víztározón tervezett munkálatokról, mely személyes tárgyalások, hivatalos levelek erősítenek meg. A beruházást kezdeményező és tervező társaságok, a fejlesztést ökológiai, halélettani szempontból csak radikális eljárással – teljes leürítéssel – kívánják megvalósítani. A szegedi Olimpiai Központ tájékoztatása szerint a tervezett beruházás 1,635 milliárd forint  értékben került végrehajtásra. A beruházás egyik legfontosabb, egyben legnagyobb értékű eleme az osztószigetet a pálya délkeleti partszakaszával összekötő híd építése. A híd tervezése során figyelembe kellett venni a tervezőknek a kivitelezésre rendelkezésre álló időt, miszerint, 2019 augusztusában kezdődő Kvalifikációs Kajak-Kenu VB-ig a hídnak el kell készülnie.

 


A tervezők szerint, a kitűzött határidő száraz építési technológiával érhető el, ezért legkésőbb 2018. július 23-án megkezdik a versenypálya vizének teljes leürítését.

Ez a horgászok számára azt jelenti, hogy a 2018-ban csökkentett áru horgászjegyet válthatnak, mely július 20.-ig lesz érvényes. Az éves területi horgászjegy ára 15.000 forintért váltható, érvényessége július 20-ig tart. A területi engedély kvótája is változik, 30 db darabszám-korlátozással védett halat - (benne 20 db ponty) vagy amurt, naponta 2 darabszám-korlátozással védett halat és 3 kg egyéb halat lehet megtartani.

A Maty-ér, nem csak vizisport, hanem versenyhorgászati szempontból is kiemelkedő versenypálya. A tározó halállománya a 2008. évet követő vízfeltöltés óta folyamatosan gyarapodott, fejlődött, köszönhető a szövetség lelkiismeretes telepítéseinek és a tározó ökológiai adottságainak. A tározó vízében több tonna ponty, keszegfélék, csuka, süllő, balin, compó, stb.; halfajok kerültek telepítésre az eltelt évek alatt.

Versenyek, horgászatok alkalmával tekintélyes mennyiséget fognak a maty-éri pecások, sors iróniája hogy közvetlenül a leengedés előtt kerül megrendezésre 38. Klubcsapatok Világ Bajnoksága, mely az utolsó horgászverseny lesz a pályán.

Ezt követően a pálya lehalászásra kerül halmentési célból. A halakat a Csongrád Megyei Horgász Szövetség saját halgazdálkodása alá tartozó vizeibe fogja átmenteni. Mivel a vízleengedés időpontja pont a nyári hőség idejére esik, félő, hogy a halállomány meg fogja szenvedni az áttelepítést. Erre felkészülve a HECSMSZ munkatársai 2017 őszén megkezdték a halmentési előkészítő halászatokat, célzottan az idegenhonos halfajokra (törpeharcsa és busa fajok), majd a horgász VB-t követően az őshonos halfajokra. A törpeharcsa mentesítés járulékos haszna a majdani vízleeresztéskor a kiemelt törpék már nem fertőzhetik a leeresztés irányában lévő horgászvizeket.


 2017. november 27.-é kezdődő busa halászat eredménye 250q fehér illetve pettyes busa. A fehér busák áltagos súlya 10-15 kg, a pettyes busák átlagosan 25-30 kg súlyra gyarapodtak a szűk 10 év alatt.
A halak spontán – vízfeltöltések alkalmával – jelentek meg, horoggal történő fogása egészen speciális módszereket igényel, nem elterjed.

 A legnagyobb hálóval kifogott egyed, egy pettyes busa volt 43 kg-ot nyomott.

A halászatban részt vett munkatársaknak és segítőknek meg kellett küzdeniük a tél elejére jellemző időjárási viszontagságokkal, olykor kemény fagyban, viharos szélben kellett helytállniuk.on is köszönjük a munkatársaink és az önkéntes segítők áldozatkészségét.

Ismételten köszönjük a maty-éri horgászok türelmét, együtt működését.

HECSMSZ

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 













  
© 2017-2022 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége